10 Ağustos 2012 Cuma

Rızasız bahçenin gülü derilmez...

 Yıl 1973, "Gönül Dağı / Hey Koca Topçu" isimli bir 45'lik çıktı piyasaya güzel insan Barış Manço etiketiyle.. Gönül Dağı, yaptığı müzik ile "insan"lıktan çıkmış bir başka insan evladı olan Neşet Ertaş'ın eseriydi.

Neşet Ertaş, 1938 yılında ( her yer 38 diyor lakin burada 1943 yazmakta, nüfus kağıdında 1943 olabilir.) dünyaya gözünü açmış ve açtığı andan itibaren çilesi bitmemiş. Çektiği onca acıya ve çileye rağmen "gönül" adamı olarak büyümüş ve bizlere kendini öyle tanıtmıştır. Kendi hayatını dörtlüklerle işte böyle anlatmış, ilgilenirseniz..

O zamanlar da neler yaşayıp yazdıysa, bunca sene sonra bile dinlenip can yakıyor bu türküler.. Bu cümleleri kurmak için neler yaşamış, neler hissetmiş diye düşünmeden edemiyorsunuz. Geçen onca yıla rağmen hissettirdikleri eğer ki "insan"san değişmiyor..

Tabii ki sene 2012. Bu zamana kadar kimler söylemiş kimler.. Arabeskinden popuna kadar her versiyonu denenmiş. Emeğe saygı eyvallah da bir yere kadar, bazısı var ki kulak kirliliği mübarek.. Ah pardon, zevk ve renk meselesi vardı değil mi, bak görüyor musun gene unuttum ben!
Burada sizi ilk Barış Manço'nun plak kapağından da görüldüğü üzere kendine has ezgileri ve yorumuyla baş başa bırakıyorum. Daha sonra tabii ki Neşet Ertaş'ın taş plaktan kaydedilen yorumunu.. En azından bir tanesini dinlemeden ölmeyin derim ben... Karar senin.

Dost elinden gel olmazsa varılmaz
Rızasız bahçenin gülü derilmez

Kalpten kalbe bir yol vardır görülmez

Gönülden gönüle gider, yol gizli gizli...




           
Barış Manço ve Kurtalan Ekspres; Bunu bir dinleyin, Barış'ın sesi size iyi gelecektir..



        Neşet Ertaş Taş plak kaydı


Onca coverın içerisinde en en iyisi.. Tavsiyedir, şans verin..



2 yorum:

acemi blogger dedi ki...

gürültülü müziklerin popüler popüler olduğu bir devirde güzel bir derleme olmuş. Barış manco yeri doldurulamayan birisi. Her dinleyişimde çocukluğuma giderim.

mec.si dedi ki...

Barış Manço'nun yeri bende çok ayrıdır. Her allahın günü en az iki şarkısını dinlerim yani o derece.
Beğendiyseniz ne mutlu bana, teşekkür ederim..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...