13 Temmuz 2012 Cuma

Road to Perdition

Sam Mendes, American Beauty' den sonra verdiği 4yıllık arayı Road to Perdition adlı intikam-dram filmi ile kapatıyor...Tom Hanks, Paul Newman, Jude Law, Daniel Craig gibi baba isimleri kadrosunda barındıran:  suç ve intikam temalarını göze sokmadan izlettiren bir dram filmi Azap Yolu..

      Max Allan Collins'in "On The Road to Perdition" adlı çizgi roman serisinden uyarlama olan filmin senaryosunu,  daha önce de birçok romanı senaryolaştırmış olan David Self üstlenmekte. Uyarlama film izlediğim zaman "olmamış, eksikler var, kitaptakileri yansıtamamışlar" dediğim çok olur. Yani çok nadirdir kitabını okuyup, filme uyarlanıp, o filmi sevdiğim. Lakin bu filmde, romanı okumadığım için tabii ki  eksiklikler var mıdır bilemem ama senaryoda bir eksiklik göremedim ben. Nette dolaşan yorumlardan da anladığım kadarıyla okuyanlar da bir eksiklik görememişler. Her karakterin özellikleri seyirciye aktarılması gerekeni kadar veriliyor, olaylar da cılkını çıkartmadan ilerliyor.

Kabaca filmin konusundan bahsedecek olursak; Micheal Sullivan Jr., babasının ne iş yaptığını öğrenmek üzere bir gece arabada saklanarak babasını takip eder ve sonucunda görmemesi gereken olaylara şahit olur. Bu durum Baba Sullivan'ı zor duruma sokar.  İş arkadaşları Micheal Jr. sessiz kalacağından şüphelenir ve aileyi ortadan kaldırmak isterler. Yalnız ailenin yanlış -masum- üyelerini ortadan kaldırmaları, bir intikam macerasının başlamasına sebep olacaktır.
  Sam Mendes filmlerinde "dram" olmazsa. Karakterlerin yaşadıklarını, hissetiklerini seyirciye aktarma çabası bayağı bir mevcuttur ki bu film ile tüm filmlerini izlemiş bulunuyorum, bunu da hakkıyla başarıyor. Bu aktarımı yakın çekimlerle, iç sesle ve müzikle vermeye çalışıyor. Bu aktarımı sırasında müzik önemli bir yer taşıyor. Bu filmde de müzik denilince Sam'in her filmin de birlikte çalıştığı Thomas Newman ismini görmek şaşırtmıyor. "Gene döktürmüş" diyebileceğim türden müzikler.. 10 Oscar adaylığı bulunan Newman'ı, izlenmesi gereken bir film olan Brothers dinleyin bir de..

117 dakikalık kaliteli oyunculuklarla bezeli, güzel bir senaryoya sahip, karanlık bir intikam filmi izlemek istiyorsanız mutlaka izleyin derim, gönül rahatlığıyla.. Ben bu zamana kadar geciktirdiğim için kendime kızıyorum ve hatırlattığı için The Serdar'a teşekkürler ediyorum...

3 yorum:

Serdar Durdu dedi ki...

Rica ederim efenim :) filmi yazmışsın kalemine sağlık hoş bir değerlendirme olmuş. Sam Mendes'in anlatımı ve oyunculuklar gerçekten çok iyiydi :)

mec.si dedi ki...

Öyleydi valla.. Geçiştirmekle hata yapmışım, geç de olsa farkına vardık sayende :)

Serdar Durdu dedi ki...

:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...