1 Haziran 2012 Cuma

The Avengers

Kitaplarda fantastik dünyaya dalmayı, okudukça o dünya içerisinde kaybolmayı hep sevmişimdir. Hele ki bu maceralar konuşma baloncuklarıyla ilerlesin off, bayılırım..Elime her çizgi roman alışımda tuhaf bir heyecan yaşarım..İçerisinde ne tür maceralar olduğunu bilmemenin verdiği garip heyecanın yanı sıra saman kağıdı üzerine çizilen onca  resim beni acayip heyecanlandırır. Öyle cilt cilt çizgi romanım,koleksiyonum var anlaşılmasın sadece kendi çapında bir hayranlık bendeki.. Yalnız elime eski bir sayı geçtiyse,ne yapar eder alır,aldırırım orası ayrı..Allah'tan bulunduğum şehirde çizgi roman satan dükkan yok!

Çizgi roman deyince akla gelen ilk şirket Marvel Comics'tir... Bilindik kahramanlarını sıralayacak olursak; Spiderman(Örümcek Adam), Fantastic Four(Fantastik Dörtlü), Hulk (Yeşil Dev), Thor (Şimşek Tanrısı), Daredevil, X-men,Captain America...1963 yılında Avengers #1 adlı çizgi roman ile popüler süper kahramanları bir araya getiren Marvel Comics'in yaratıcısı Stan Lee ve Jack Kirby rakip çizgi roman firmalarına karşı büyük bir atağa geçmiş oldu. Çünkü Avengers #1 çizgi roman dünyasının en çok okunan ve merak edilen süper kahraman topluluğu oldu...Başka süper kahraman topluluğu olan Fantastik Dörtlü ve X-Men romanlarından farklı olan Avengers'teki kahramanların ayrı birer çizgi romanlarının daha olmasıydı. Yani bir kahraman hakkında bilgisi olmayan Avengers'ı okumakta zorlanabilirdi..İzlerken de aynı şekilde..

The Avengers'in beyazperdeye aktarıldığını duyduğum zaman "oley" dediğimi çok net hatırlıyorum. O yüzdendir ki sinemaya sadece dublajlı kopyası geldiği halde paşa paşa izlemeye gittim. Çünkü bu filmi sinemada izlemesem pişman olurdum...Dediğimiz gibi süper kahraman filmi...Bir adet kötü, birden fazla da iyi adamdan oluşan süper kahramanlar topluluğu.. Kötü çoğu kahraman filmlerinde olduğu gibi Dünya'ya hakim olmak ister, diğerleri de olmaması için onunla savaşır..

Gelelim süper kahramanlarımıza.. İlk çıkan Avengers #1'de Loki'yle savaşan kahramanlarımız; Hulk, Thor, Iron Man, Ant-Man ve Wasp idi. Filmde ise; Hulk, Iron Man, Thor, Captain America, Hawkeye ve Black Widow( nam-ı değer Kara Dul). Açalım..

*Hulk; Daha önce Bruce Banner'a hayat veren Eric Bana ve Edward Norton'dan sonra Mark Ruffalo'nun ismi beni hayli şaşırtmıştı..Çünkü üç isme bakıp,bu zamana kadar çektikleri filmlere bakınca Ruffalo biraz sönük kalıyordu. Ama şaşırmamın yersiz olduğunu izledikçe daha iyi anladım, o da diğer ikisi gibi rolün üstesinden gelmişti..Bruce, "Hulk" ve "The Incredible Hulk" filmlerinde gördüğümüzden biraz daha bilgili ve sakin. Ee o kadar olacak tabii sakin kalmak için adam neler çekti onca yıl.. Sonuç olarak Mark Ruffalo rolün hakkını vererek,güzel ve eğlenceli Yeşil Dev sahneleri sunuyor bizlere..

*Iron Man; Tony Stark... Filme gidiş sebebimin büyük bir kısmı...Robert Downey Jr.'ı seviyor,beğenerek izliyoruz orası ayrı...Ama Tony Stark apayrı.. "Önceki iki Iron Man filminde de rol alan Jr." bu filmde de rol alarak bizleri sevindiriyor. Jr.'dan başka kim kalkabilir bu rolün altından bilmiyorum,ondan başkası olsa bu kadar sevilir miydi zannetmiyorum. Tony, filmde diğer kahramanlardan bir kaç adım daha önde.. Önde olacak tabii, para,karizma,eğlence her şey onda mübarek.. Bu filmde daha bir dillenmiş, daha kıvrak cevaplar vermeye başlamış.. Verdiği her zeki cevapla film boyunca sizin gülümsemenizi sağlıyor...

*Thor; Onun hakkında konuşmaya gerek var mı bilemedim. Adam Tanrı en nihayetinde...Chris Hemsworth ile tanışmamız geç oldu lakin bundan sonra bolca izleme şansını elde edeceğimizi düşündüğüm bir oyuncu.. Tip ve oyunculuk yerinde olunca Hollywood'da sırtı yere gelmez..

*Captain America; Buz yığının içerisinden yıllar sonra kurtarılan Steve Rogers, kız arkadaşının yokluğu ve aradan geçen yılların verdiği bunalım yüzünden kabuğuna çekilmiştir. Ama ülke kurtarılması gerekiyorsa "görev beklemez" bilinciyle Steve tüm dertlerini unutur ve yeniden Kaptan Amerika oluverir..Ne olduysa bu "bilinç" aşkından oldu ya..Hikayesinin anlatıldığı kendi filmi "Captain America: The First Avenger" eh denilecek cinstendi. Bu filmde de diğer kahramanlara nazaran daha bir geride kalıyor. Kalarak da iyi ediyor..

*Hawkeye ve Black Widow; Herhangi bir süper güce sahip olmayan,aldıkları eğitim sayesinde biri usta bir dövüşçü diğeri ise profesyonel okçu olan iki yakın arkadaş. Hawkeye çizgi romanlarında Iron Man'e özenerek gösterişli kostümlerle gezinmeye başlar. Bunu filme aktarmak istememişler, iyi de olmuş. Jeremy Renner'ı kostümlü görmek ne kadar iyi olabilirdi ki..Black Widow karakterini canlandıran Scarlett Johansson aynı rolle daha önce Iron Man 2 filminde de yer almıştı. Bu filmde biraz daha ön plana çıkıyor; ve daha fazla dövüş sahnesinde ve yakın plan yüz çekimiyle kendisini izleme şansı elde ediyoruz.. 

*Loki; Geldik filmin kötü adamına.. Thor'un üvey kardeşi-kötülük tanrısı- Loki... "Thor" filminde kendisiyle tanıştığımız,abisini çekemeyen kıskanç bir tanrı..Şekil değiştirme özelliğine sahip Loki'yi canlandıran Tom Hiddleston'un oyunculuğunu beğeniyorum..Kötü bir karakteri canlandırmanın üstesinden gelebiliyor..Daha çok izlemek dileğiyle..

Başta söylediğim gibi Avengers grubundaki kahramanların geçmişini bilmeden okumak veya izlemek sorun yaratabilirdi. Fakat The Avengers'da böyle bir durum söz konusu değil. Hikayenin senaryo haline dönüşmesi çok başarılı olmuş. Yani eğer ki hiçbir kahramanlarla ile ilgili hiçbir bilginiz yoksa bile filmden kopmanız mümkün değil. Yönetmen koltuğundaki isim Joss Whedon, Buffy: The Vampire Slayer ve Angel gibi zamanının en çok izlenilen uzun soluklu dizilerinin yaratıcısı..Dizilerden sonra ilk film çalışması Serenity(güzel filmdir,bu türü sevenlere tavsiyedir.) ile film dünyasına başarılı bir adım atmış, The Avengers ile bu yolu geç de olsa taçlandırmıştır.. Sonuç; kafanızı acayip dağıtan fantastik bir maceranın yanında eğlenceli diyalogların da bulunduğu 143 dakikalık güzel bir film sizleri bekliyor..

Not; Giriş jeneriğinde kocaman kırmızı "Marvel" etiketi gördüğünüz çoğu filmde yazar Stan Lee'yi bir karede mutlaka göreceksiniz..Bu bilgiyi öğrendikten sonra izlediğim her çizgi roman uyarlaması filmde Lee'yi olur olmaz yerlerde görmeye başladım..Buraya bakarak ne dediğimi anlayabilirsiniz..

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...